Bij u in de buurt

Stichting Kasanka Nederland organiseert activiteiten bij u in de buurt.

Landelijke SOVON-dag
Behalve in 2015 is de Stichting Kasanka Nederland de afgelopen jaren aanwezig geweest op de landelijke SOVON-dag. De vereniging SOVON Vogelonderzoek Nederland organiseert landelijke vogeltellingen en voert onderzoek uit ten behoeve van beheer, beleid en wetenschap. Behalve een keur aan lezingen waren er op deze inspirerende dag vele stands van vogelwerkgroepen, organisaties en handelaren met boeken, tijdschriften, kijkers, reizen en informatie (zie de SOVON-website).

Aangezien Kasanka National Park een waar vogelparadijs is (met meer dan 400 soorten), zijn we meermaals op deze dag aanwezig geweest. Daarbij hebben we Kasanka onder de aandacht gebracht van vele bezoekers en andere organisaties, waaronder reisorganisaties die Eco- en Vogelreizen organiseren.

Succesvolle kerstacties in Steensel 
De Katholieke Vrouwenorganisatie (KVO) in Steensel heeft ook in 2014 een kerstactie georganiseerd. Net als in 2008 en 2013 zal een deel van de opbrengst van de kerstactie gedoneerd worden aan de Stichting Kasanka Nederland. In 2008 heeft de KVO een bedrag van € 670,- kunnen doneren en in 2013 zelfs € 2000,-. Naast deze geweldige financiële bijdrage is er een presentatie gehouden waardoor er meer bekendheid is over Kasanka in het algemeen en haar projecten.
In 2008 is in het regionale maandblad De Uitstraling het artikel 'KVO Steensel steunt project in Zambia' over deze actie verschenen.
Met dank aan Kitty en Jan Willems.

Stichting Kasanka Nederland in 2013 ook weer in België
Net als in 2011 en 2012 heeft de Mater Salvatorisschool in Kapellen (België) in 2013 weer een Zambiadag georganiseerd, waaraan veel leerlingen van de school deelnamen. Net als de vorige jaren hebben zij met allerlei activiteiten geld ingezameld voor de Kasanka Community School. De inzameling was ditmaal gericht op het onderwijs over natuurbeheer, de aanschaf van boeken en speelmateriaal (voetballen) en de bekostiging van schoolmaaltijden. Daarnaast konden de leerlingen ook geld inzamelen voor het Kasanka National Park. Tot slot heeft de Mater Salvatorisschool in 2013 ook schoolspullen en tweedehands fietsen gedoneerd, die met een container meegestuurd zijn naar Zambia en daar nu volop gebruikt worden.

Een dagje uit voor het goede doel
De afdeling IAP-D van de Data en ICT Dienst van Rjkswaterstaat heeft het budget van EUR 500,- voor hun bedrijfuitje gedoneerd aan Stichting Kasanka Nederland. Ze zijn gaan bowlen op eigen kosten. Bij de declaratie hebben ze spontaan besloten het geld te doneren. Zo zorgen 10 collega's in Nederland voor 2 maanden salaris van de bevolkingsmedewerker in Kasanka National Park, mr Frederic Mbulwe. Hij zorgt onder meer dat niet alleen toeristen profiteren van de overweldigende natuur in het park, maar ook de eigen bevolking. Zo ontstaat een duurzaam evenwicht.

Een prachtig voorbeeld voor andere afdelingen in organisaties?

Speciaal voor vogelliefhebbers
Op zondag 31 mei 2009 was Stichting Kasanka Nederland aanwezig op de 2e Amsterdamse stadsvogeldag! Het was prachtig weer en er waren veel belangstellenden voor informatie over het park en voor de sieraden en tassen uit Zambia. Deze dag werd samen met het Bloei Feest gehouden in Park Frankendael, Amsterdam. Naast vogelexcursies en lezingen konden kinderen een eigen vogelhuisje beschilderen. Het volledige programma en andere informatie is te vinden op www.vogelwerkgroepamsterdam.nl

Kapepa school geopend
Kapepa Community School/Centre is op 3 december 2008 officieel geopend door Chief Chitambo IV. Aanwezig bij de opening waren leerlingen, leraren, de lokale natuurbeschermingsraad Chitambo Community Resources Board (de eigenaar van het gebouw) en enkele medewerkers van Kasanka Trust in Zambia. Het is niet alleen een school voor scholieren maar ook een trainingscentrum voor natuurbeheer, duurzame landbouw en vrouwenparticipatie en heeft daarmee een voorbeeldfunctie voor de hele omgeving.

De bouw van de school is mede mogelijk gemaakt door de opbrengst van € 5600,-  tijdens het Amsterdamse benefietfeest dat is gehouden in augustus 2008.

Bijdrage XopX
XopX kringloop Heiloo heeft in oktober 2008 €3000,- gedoneerd aan Stichting Kasanka Nederland voor de laatste fase van de Kapepa School. XopX is een kringloop voor het goede doel. Zij ‘krijgen alles, werken voor niets en het geld gaat naar goede doelen’ . Zie www.heiloo-online.nl/keeropkeer.

Afrikaans Uitstapje geslaagd!
Het benefietfeest ‘Afrikaans uitstapje met Kunst in Tuin’ op 23 augustus 2008 in de Valeriuspleinbuurt was een groot succes. Maar liefst 28 vrijwilligers spanden zich in om dit evenement tot een succes te maken. Dat is alleszins gelukt! Het kinderfeest, de veiling en het tuinfeest met modeshow brachten in totaal € 5600,- euro op. Daarmee kan de Kapepa Community School in Zambia afgebouwd worden. Een geweldig resultaat! Lees meer…

Ecokids
Het Ecokids programma is een leuk en spannend natuureducatie programma voor kinderen tussen de acht en de twaalf jaar. In Amsterdam Oud-Zuid doen een lagere school en twee buurthuizen mee. Onderdeel van dit programma is het uitwisselen van ervaringen met scholieren in Zambia. De uitwisseling met de Kafinda School vlakbij Kasanka National Park was een groot succes. De Zambiaanse kinderen en hun Nederlandse correspondentie vriendjes leren van elkaar hoe ze leven door elkaar brieven, foto's en tekeningen te sturen. Na het eerste proefjaar willen kinderen en leerkrachten er graag mee door gaan!

Plantjes voor het goede doel
Elk voorjaar organiseren de Amsterdamse wijkcentra samen met buurtbewoners een geveltuinendag. De dag staat in het teken van meer groen op straat. Op diverse plekken in de stad is er een feestelijke groenmarkt met muziek, informatie en kinderactiviteiten. Op de groenmarkt zijn ook plantenpakketten te koop. De opbrengst gaat al jaren naar een goed doel. In 2006 en 2007 was de Stichting Kasanka Nederland de gelukkige ontvanger. De actie in 2007 heeft € 5.937,92 opgebracht. Het geld is bestemd voor de nieuwbouw en inrichting van Kapepa Community Centre. Een multifunctionele school in het dorp Chalilo, dat bruist van de activiteiten!

Sponsorloop Amsterdams Lyceum
In april 2005 organiseerde Het Amsterdams Lyceum een spectaculaire sponsorloop in het Olympisch stadion. Alle leerlingen van de Amsterdamse school deden mee. Ze zochten zelf naar sponsors en probeerden elk zoveel mogelijk rondes te lopen. De actie leverde maar liefst €11.800,-op. Een geweldige prestatie! De opbrengst van deze loop is gebruikt voor een nieuwe dorpsschool en trainingscentrum.

Bij u in de buurtBij u in de buurt