Planten en dierenKasanka National Park

Kasanka National Park is een klein maar schilderachtig park in Zambia (39.000 hectares). Toch heeft Kasanka Park een grote variëteit aan habitats.

Open Miombo
Het Brachystegia bos, bekend als Miombo, bedekt het grootste gedeelte van het park en is het thuis van de roanantilope, de zwarte sabelantilope, hartebeest, wrattenzwijn, boszwijn, gewone duiker en gele baviaan. Het is ook het gebied voor veel zeldzame vogels zoals de hoornraaf. Door het gehele park zwerft een kleine, maar groeiende kudde olifanten.

Droog Chipya
Het drogere 'chipya' bosgebied is herkenbaar aan het hoge gras dat profiteert van het zonlicht door het open kronendak. Deze uitbundige groei kan leiden tot erg hete vuren in het droge seizoen. Chiya betekent dan ook verbrand in de lokale taal.
Grassige ‘Dambo' irrigatiekanalen zijn het thuis van de waterbok en rietbok en hun vers smakende grassen die weer uitgroeien na brand. In het droge seizoen zijn dambo's favoriet bij veel diersoorten vanwege het verse jonge gras.

Rivier en moeras
De puku antilope is het meest voorkomende dier in het park. Zij leven van de rijke grassen langs de Kasanka rivier en de Wasa meren. De rivieren en meren worden bewoond door nijlpaarden, krokodillen, otters en bijzondere vissoorten. Misschien wel het meest speciale gebied in Kasanka zijn de papyrus moerasgebieden. Deze zijn het woongebied voor ‘s werelds grootste en meest zichtbare populatie van de schuwe sitatunga.

Nachtdieren
Gestreepte jakhals, Afrikaanse civetkat, stekelvarken en verschillende soorten mangoesten zijn een paar van de nachtdieren.

Vogels
De lijst van vogels die gespot zijn in Kasanka Park staat nu op 422 en is groeiende. Speciale vogels zijn Pel's visuil, de lelkraanvogel, afrikaanse visarend en de Lady Ross Toerako. De bontgekleurde zadelbekooievaar, verschillende soorten bijeneter, ijsvogel en de hoornraaf worden ook regelmatig gezien.

Kijk voor de laatste stand op www.ingefrankinzambia.blogspot.com voor de laatste spot

Vleermuizen
Kasanka National Park kent ieder jaar in november en december een uniek schouwspel. Miljoenen vleermuizen van centraal Afrika verzamelen zich om te slapen, eten en zich voort te planten in het gebied van Mushitu in het park. Elke zonsondergang wordt de hemel bijna verduisterd door hun onvoorstelbare aantal.

Zie The Great Bat Migration op YouTube (in het Engels).

Darwin onderzoeksprogramma
Het Darwin initiatief is een programma gericht op biodiversiteit en natuurbewustzijn door onderzoek en onderwijs in ontwikkelingslanden. In Kasanka loopt een meerjarig Darwin onderzoek naar de hydrologie en vuurecologie in het park.

Planten en dierenPlanten en dierenPlanten en dierenPlanten en dierenPlanten en dieren